Heeft u waterslag in uw membraanpomp?

Heeft u last van slaande leidingen, een pulserende vloeistofstroom, lekkende pakkingen of hoge onderhoudskosten aan uw pompen? Goede kans dat pulsatie of waterslag deze problemen veroorzaakt.

Een oscillerende pomp zoals een membraanpomp werkt pulserend. In combinatie met de kleppen in de pomp veroorzaakt deze pulsatie waterslag, die hoge drukgolven in uw leidingsysteem tot gevolg kunnen hebben (tot max. 64x de werkdruk).

Speciaal bij langere leidingen of grotere opvoerhoogte’s waarbij vloeistofsnelheden van meer dan 1,5 mtr/sec gehaald worden, kunnen drukgolven schade aan uw pomp, beugel- leidingwerk en appendages, instrumentatie en elk ander inline component veroorzaken.

Wat is waterslag?

Wat waterslag is, legt de pompoloog in onderstaand filmpje uit.

 

Hoe voorkomt u pulsatie of waterslag?

  • Zorg voor ruime leidingen en daardoor relatief lage vloeistof snelheden (1,5 mtr/sec).
  • Sluit afsluiters in zuig of pers langzaam.
  • Regel de pomp capaciteit rustig en niet abrupt terug en zet deze daarna uit.
  • Sluit pas na het stilstaan van de pomp de zuig en persafsluiter.
  • Voorkom “luchtzakken” in uw leidingen zorg dat de leiding zo wordt aangelegd dat ingesloten lucht altijd weg kan.

Oplossingen voor waterslag

Helemaal te voorkomen is pulsatie of waterslag vaak niet, maar voorkomen is beter dan genezen. Door een pulsatiedemper/accumulator te plaatsen kunt u 80% van de drukverschillen nivelleren.

Pulsatie persleiding: het plaatsen van een actieve pulsatie demper in de persleiding direct achter de pomp (binnen een afstand van max. 10x de leiding diameter).

Pulsatie zuigleiding: het plaatsen van een passieve pulsatie demper in de zuigleiding direct voor de pomp (binnen een afstand van max. 10x de leiding diameter)

Let op bij positieve toevoer naar de pomp toe (positieve zuigdruk). De max. toelaatbare voordruk waarbij de membranen op termijn geen schade zullen ondervinden is 0,5 ~0,7 bar.

Meer weten of advies nodig? Neem dan contact met de Holland Air Pumps/de pompoloog per e-mail (info@hollandairpumps.nl) of per telefoon (0499 – 551000).

Wat kunnen wij voor u betekenen?


Bent u benieuwd hoe onze membraanpompen van betekenis kunnen zijn voor het presteren van uw bedrijf?

Contact

Gerrit Klaassen